Mögliga skolor har många hört talas om, men klassrumspengen
skulle man kunna göra punktinsatser och åtgärda de
sämsta skolmiljöerna utan långbänk.

Barnastma.se fick en pratstund med Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och Allergiförbundet och Carina Hååg, redaktör för Matnyttig.se inför höstens riksdagsval. Vi undrade om allergifrågorna har hamnat mer än vanligt i fokus under valrörelsen.

Astma- och Allergiförbundets ordförande Maritha Sedvallson 

Många pratar om skolan och vi
vill få med allergifrågorna i debatten, säger 
Maritha Sedvallson

– Skolfrågorna är väldigt heta i årets valrörelse, men allergiaspekterna har inte uppmärksammats så mycket hittills, konstaterar Maritha Sedvallson. Men än hinner det komma nya utspel.


Vi har fört fram förslaget om klassrumspeng, men i alla fall den sittande regeringen har inte anammat den. Klassrumspengen är ett statligt stöd för att förbättra skolornas inomhusmiljö. Klassrumspengen skulle möjliggöra punktinsatser för att rusta upp de allra sämsta klassmiljöerna, säger Maritha.

Dubbelt så många barn har astma

Astma- och Allergiförbundets informtionsansvarig Carina Hååg 
 Barnen går inte i repris så vi måste
agera nu, säger Carina Hååg

– Barnens astma har blivit dubbelt så vanlig, vilken annan kronisk sjukdom skulle vi tolerera explodera på detta sättet utan att sätta in kraftåtgärder, frågar sig Maritha. Det kan mycket väl vara så att det är dålig inomhusmiljö som är en av orsakerna till denna explosionsartade utveckling. Carina Hååg, som har mycket erfarenhet av allergiska barn , betonar att åtgärder måste sättas in nu. Barnen är inget som går i repris, konstaterar hon. Hon berättar som ett exmpel om en skola i sin kommun Vallentuna som har omfattande mögelskador och absolut inte lämplig arbetsmiljö skolungdomar.

– Barnens tid i skolan och förskolan är en arbetsmiljöfråga, för barnen. Det är väldigt viktigt att barnens situation i skolan börjar betraktas på fullaste allvar. Även många av de yngre barnen stannar längre på förskolan idag jämfört med tidigare och detta gör att miljön de vistas i blir ännu viktigare.

Det kommer att bli brist på allergologer 


Tillgång till utbildade allergologer är ett måste för att t.ex. personer med allergisk astma skall kunna få rätt diagnos. Det räcker inte att medicinera bort symtomen, man måste veta vad man är allergisk mot. En grupp allergologer skrev en debattartikel för en tid sedan där de påpekade riskerna för bristande allergivård om inte nya kullar av allergologer utbildas. Det fria vårdvalet kan möjliggöra att man kan åka till en duktig allergolog till en annan stad, men dessa måste finnas tillräckligt många av för att man skall kunna få komma till en specialist inom en rimlig tid. Det är just för att få rätt diagnos och en vårdplan det går bra att resa en längre sträcka. Själva vårdinsatserna, ex allergivaccination, behöver vara tillgängliga i det egna landstinget, betonar Maritha Sedvallson.

Allergikonsulenten måste finnas nära

En fråga som man inte kan lösa annat är lokalt är tillgången till allergikonsulenter. Familjerna med allvarliga allergier måste få hjälp med att planera sin vardag och rutiner både i hemmet och i skolan så att de fungerar. Här kan allergikonsulten ge ett viktigt stöd, men antalet allergikonsulter bara sjunker. – Idag har vi väl knapp tio allergikonsulter kvar i Sverige. Den siffran har åtminstone halverats från när det var som flest. En del saker var bättre förr.

Dåliga resultat kan delvis bero på miljön

Men tillbaka till skolan. – En del av de dåliga skolresultaten man pratar så mycket om kan bero på att arbetsmiljön för barnen är så dålig. Om tio procent av barnen har astma, eller astmaliknande besvär så det är klart att det påverkar skolresultaten. Har man sjukfrånvaro eller är sjuk i skolan så påverkas ens prestationsförmåga och resultaten. Detta borde politikerna uppmärksamma, avslutar Maritha Sedvallson.

Dela via sociala medier
FaceBook  Twitter  


Hur fick du veta om Barnastma.se?

Sökning på nätet - 41.3%
Via en vän - 5%
Via Facebook - 25%
Annat - 27.5%
Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis! Vi ger ut med sex nummer per år. Så missa inte intressant läsning utan, fyll i formuläret nedan.