Frank Wadman är pigg kille på 12 år som gillar att röra på sig. När han var liten hade hade han astma och har fått söka läkarhjälp ett antal gånger. Men nu har Frank blivit av med sin astma, i alla fall nästan helt. 

 

När Frank var ett år fick han sitt första astmaanfall. Han hade svårt att andas. Han var på besök hos mormor och morfar på landet i Lindesberg och fick åka in till Örebro med ambulans. Redan i ambulansen fick har medicin och kunde andas lite bättre, men fick trots det stanna på sjukhuset i tre dagar. – Jag var så liten att jag inte kommer ihåg något av det, säger Frank och tillägger, men från en senare gång har jag ett minne av att jag åker ambulans och har svårt att andas.

Förtroende för sjukvården

 Franks mamma Eva-Marie Wadman berättar att Frank fick ett antal gånger så svåra astmaattacker han fick köras till sjukhuset. Frank bor i en Stockholmsförort och de andra gångerna han fick attacker var familjen i Stockholm. – Jag tror att det är mindre chans att bli inlagd för vård i Stockholm än i t ex Örebro, säger Eva-Marie, men tillägger att hon har fullt förtroende för sjukvården. – Det är otroligt vad snabbt ambulansen har kommit de gånger vi har varit tvungna att ringa efter en. Och de har alltid varit väl förberedda och Frank har fått lättare att andas redan under deras förberedande medicinska behandling i hemmet.

 

– Man blir så skärrad av att ens barn mår dåligt berättar Eva-Marie. En gång fick Frank både astma och krupp samtidigt och kunde inte andas ordentligt varken in eller ut, det var hemskt. När jag då skulle ringa efter ambulans så slog jag 118118 i ställer för 112, vilken tur att de kunde snabbt koppla om mig, minns Eva-Marie.

Länge sedan sist

Frank var tre år när han senast fick ett regelrätt astmaanfall och har sedan dess sluppit det. – Jag kan ha lite svart att andas om jag är väldigt förkyld berättar Frank. Och när vi fick kaniner så kliade det lite i ögonen, men jag hade inte svårt att andas.

 

astmatestFrank gillar att vara aktiv. Han spelar basket och tränar truppgymnastik, så han rör på sig mycket. Att han tidigare hade astma har inte hindrat honom från att vara en ung aktiv kille. Astman har ju vuxit bort, men vid kallt väder han han fått köldeksem och för en tid sedan fick Frank en allergisk chock.

 

Det kunde inte fastställas vad den allergiska reaktionen berodde på, men en av sakerna man testade var hans syresättningsförmåga och då märkte man att hans syresättning låg lite i underkant. Man testade en astmamedicin och då förbättrades resultatet avsevärt. Efter det har Frank medicinerat en gång om dagen med astmamedicin. – Jag gjorde ett konditionstest för en tid sedan i skolan och då var jag bland de sämsta, men när man senare gjorde ett nytt test var jag bäst i klassen, konstaterar Frank glatt!


Dela via sociala medier
FaceBook  Twitter  


Hur fick du veta om Barnastma.se?

Sökning på nätet - 41.3%
Via en vän - 5%
Via Facebook - 25%
Annat - 27.5%
Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis! Vi ger ut med sex nummer per år. Så missa inte intressant läsning utan, fyll i formuläret nedan.