Emmi är en pigg och busig flicka på fyra år, men så har det inte alltid varit. Mamma Cecilia säger att hon trodde först att Emmi var ett ovanligt lungt barn. Men det var hennes astma som satte stopp för de aktiva lekarna. När Emmi fick rätt behandling visade hon sitt rätta jag och nu sparkar hon boll och klättrar i träden.

 Hon hade ofta ont i magen som liten, detta trodde man först berodde på att hon var för tidigt född, men efter en tid fick hon diagnosen mjölkallergi. Det konstaterades att hon även var allergisk mot ägg och nötter. Hon hade ofta svårt att andas, men detta påstod familjens husläkare berodde på adenoiden som Emmi hade i näsan.  Emmis besvär fortsatte även efter den hade opererats bort.

Näsdroppar och Alvedon mot andningssvårigheter

– Jag kände mig förtvivlad, berättar Cecilia. Vår husläkare sa att vi skulle ge henne näsdroppar och Alvedon, när vi besökte honom för att Emmi hade svårt att andas. Han påstod att hon inte hade astma, fast jag visste bättre och krävde att få remiss till barnkliniken. Men nej, det fick vi inte. Det kändes som att han tänkte att jag är en hysterisk mamma som själv har astma och nu vill att mitt barn också skall ha det.

Det var inte andningsbesvären som det var svårt att få hjälp med utan hon hade väldiga diarréer som berodde på soja-allergin hon ännu inte hade fått diagnostiserad. Emmi hade blödande sår i stjärten pga sin allergi och svaret vi fick av läkaren var att vi skulle byta blöja oftare. Inte ens då blev vi blev tagna på allvar.

Läkarbyte blev vändningen


Jag visste att allt inte stod rätt till när flickan inte orkade springa i leken med sina kompisar, utan jag fick bära på henne och springa med de andra. När vi var på BVC berättade jag att vi inte blev lyssnade på och de hjälpe oss att hitta en annan husläkare.

När Emmi var 2,5 år gammal så fick vi en ny husläkare. Jag bävade för att det skulle bli samma visa igen som med den tidigare läkaren, men jag bad även henne om remiss till barnkliniken. – Ni kan inte tro hur lättad jag var när hon svarade mig: ”Cecilia, klart att hon skall ha remiss, men hon är allvarligt sjuk och behöver medicin här och nu.”

Efter att Emmi hade fått medicin blev hon bättre. – Den sommaren blev fantastisk. Vi fick en helt ny tjej, en sprallig liten flicka som hade fullt med spring i benen, berättar Cecilia. Nu klättrade hon i träden och sparkade boll.

Fungerar bra på förskolan

När Emmi var tre år började hon på förskola. Jag var orolig över hur det skulle gå med hennes astma och allergier, men det har gått bra. Hallstahammars kommun har ställt upp till 100 % och det känns väldigt bra. De har allergistädat avdelningen så att det skall fungera för Emmi. På Emmis avdelning har de extra personal och det känns bra då de hinner ha koll på barnen lite extra.

Emmi gillar att leka och vill inte alltid känna efter om hon börjar få astma. Får hon en astmakänning kan hon gå och gömma sig och då kan personalen tro att hon bara sitter och leker för sig själv. Men det har gått bra på dagis.

I det stora hela fungerar vardagen bra med henne nu. Vi har visserligen fått öka hennes medicin till en starkare dos. Hon tar sin Seretide dagligen och har även annan medicin för akut bruk. Hon svarar tack och lov bra på dem, berättar Cecilia. Men visst händer det saker och man får vara uppmärksam hela tiden.

En gång åkte vi bil och hon satt i sin barnstol på baksätet. Efter en tids körning blev hon tyst och jag trodde att hon hade somnat, men som mamma har man en extra sensor som talar om för en att allt inte står rätt till. Jag stannade bilen och gick runt till hennes sida och mycket riktig så var det inte bra. Hon hade svårt att andas och hade blivit grå i ansiktet. Jag lyfte henne från barnstolen och hon kräktes upp massa slem. Efter det och lite medicin så var hon pigg igen, avslutar Cecilia.

Text: Mertz Laakso Digitaltidningar.se

Dela via sociala medier
FaceBook  Twitter  


Hur fick du veta om Barnastma.se?

Sökning på nätet - 41.3%
Via en vän - 5%
Via Facebook - 25%
Annat - 27.5%
Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis! Vi ger ut med sex nummer per år. Så missa inte intressant läsning utan, fyll i formuläret nedan.