Allergiframkallande ämnen i barnens kosmetiska produkter

Många kosmetiska produkter som används av barn och unga innehåller allergiframkallande parfymer. Det visar en rapport från Läkemedelsverket. Bristfälliga innehållsförteckningar gör det dock svårt att undvika ämnen man inte tål.

Av femtio kosmetiska produkter riktade till barn innehåller 26 stycken parfymämnen som särskilt måste redovisas i innehållsförteckningen. Detta eftersom de orsakar allergiska reaktioner i större utsträckning än andra ämnen. Det går att läsa i en undersökning som Läkemedelsverket presenterade i början av oktober. Bara åtta av de testade produkterna bedömdes vara helt parfymfria. För att minska problemen med allergier ser Läkemedelsverket gärna fler parfymfria produkter på marknaden.

– Rådet till föräldrar är att i första hand köpa produkter utan parfym till sina barn och att försöka uppmuntra sina ungdomar att undvika parfymerade kosmetiska produkter, säger Läkemedelsverkets utredare Lena Nohrstedt i ett pressmeddelande.

Felaktiga innehållsförteckningar

Men om konsumenterna ska kunna göra ett medvetet val är det viktigt att de kan se vad produkterna innehåller. Det är dock inte alltid så lätt. Nio av de produkter som Läkemedelsverket granskat hade felaktiga innehållsförteckningar. Detta gör det svårt för allergiker att undvika de ämnen man inte tål. Men även andra som av olika anledningar inte vill ha parfymerade produkter kan få problem, som till exempel doftöverkänsliga personer. Läkemedelsverket ser mycket allvarligt på problemet. När myndigheten kontaktat de ansvariga företagen har dock innehållsförteckningarna i många fall rättats till. I andra fall har produkterna tagits bort från marknaden.

Dialog för parfymfritt

Parfymämnen finns i dag i många olika produkter. Enligt Läkemedelsverket uppger kosmetikaindustrin att åttio procent av den totala mängden parfymämnen används i kosmetiska produkter. Men parfym används även i bland annat tvättmedel, tandkräm, rengöringsprodukter och leksaker. Det innebär att barn kommer i kontakt med dessa ämnen tidigt och använder många av dem varje dag i hela livet. Detta är något som ökar risken att utveckla allergi mot de parfymämnen som används. Tillsammans med Kemikalieinspektionen för Läkemedelsverket en dialog med företrädare från kosmetikabranschen. Syftet är bland annat att få tillverkarna att på frivillig väg minska eller ta bort de parfymämnen som i större utsträckning kan orsaka allergi. Detta sker inom ramen för Kemikalieinspektionens arbete med att ta fram en handlingsplan för en giftfri vardag.

Kontaktallergi kan ge eksem

I Europa är ungefär en till tre procent av befolkningen kontaktallergisk mot parfymämnen. Allergin drabbar även barn i stor utsträckning. Kontaktallergi kan ge upphov till eksem; ungefär sexton procent av alla eksempatienter har kontaktallergi mot parfymämnen. Eksemet visar sig ofta i ansiktet, på ögonlocken, läpparna och halsen. Eksem på händer och armar kan vara tecken på kontaktallergi mot exempelvis tvål eller krämer. Den som har utvecklat kontaktallergi har kvar sjukdomen hela livet. Men så länge som huden inte kommer i kontakt med det allergiframkallande ämnet så får man inga besvär. Är allergin tillräckligt stark räcker det dock att komma i kontakt med små mängder för att man ska få en reaktion.

Hela rapporten finns att läsa på Läkemedelsverkets webbplats: http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/Nyheter-2013/Vanligt-med-allergiframkallande-parfymamnen-i-barnprodukter/

Text: Niclas Samuelsson

Niclas är frilansskribent med många års erfarenhet av att skriva om frågor som rör medicin och hälsa.

Dela via sociala medier
FaceBook  Twitter  


Hur fick du veta om Barnastma.se?

Sökning på nätet - 41.3%
Via en vän - 5%
Via Facebook - 25%
Annat - 27.5%
Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis! Vi ger ut med sex nummer per år. Så missa inte intressant läsning utan, fyll i formuläret nedan.