Allergiveckan i Idre - en succé

Astma- och Allergiföreningen i Stockholms län ordnade för fjärde året i rad en skidvecka för barn med matallergier, eksem och eller astma. Veckan blev återigen en succé. – Allt har varit helt fantastiskt, säger en av deltagarna, Mimi Wandeli, mamma till Diana 10 år.

Med på allergiveckan var tretton föräldrar med barn. Allt var planerad för att göra veckan så innehållsrik som möjligt. Arrangörerna gjort sitt yttersta för avlasta deltagarna från de besvärligheter som allergifamiljerna möter i sin vardag med t.ex. att behöva bekymra sig om mat eller att sörja för allergenfri inomhusmiljö.

Med på allergiveckan fanns ett medicinsk team med barnallergologen Caroline Nilsson från Sachsska Barnsjukhuset, barndietisten Agneta Jansson-Roth från Södersjukhuset samt barnallergisjuksköterskan Lotta Sundqvist. Det medicinska teamet fanns på plats för alla säkerhet, men också för att lära ut den senaste kunskapen från allergivården.

Föreläsningar och praktiska övningar

Föräldrarna hade två timmars föreläsning varje dag och barnen en timme. Barnen fick även göra praktiska övningar t.ex. så lärde man sig hur man tar sig sin astmamedicin. Caroline Nilsson var mycket nöjd hur allt hade fungerat under veckan. – Det är jätteviktigt att barnen kan komma till lägret och känna sig trygga. Organisationen kring det hela fungerade fin och allting var jättebra. jag hoppas att vi ses nästa år igen, konstaterar Caroline.

Mimi Wandeli och hennes dotter Diana var på allergiveckan för första gången. — Diana är multiallergisk, har eksem och astma. Hennes födoämnesallergier är så svåra att hon får allergikänning även om vissa allergener bara finns i luften. Hennes allergier har gjort att vårt liv har varit rätt begränsat. Vi har inte kunnat resa t.ex. såsom andra familjer med friska barn kan göra.

Tryggheten viktigast

Det är tryggheten som var det viktigaste på astmaveckan. Tänk att man som förälder slipper tänka på om barnet får i sig någonting som den är allergisk mot och vilken glädje för Diana att hon kunde plocka från matbuffén som vilket barn utan allergier som helst. Och vilken mat då, det var jättegott. Det kändes inte alls som om man åt allergimat, utan det var riktig fin restaurang mat vi blev serverade hela veckan, konstaterar Mimi.

Allergiveckan var en väldigt aktiv vecka, dels all skidåkning, både slalom och långfärd. Kunde man inte så bra innan så fanns det skidskola så man kom igång bra. Det var mycket aktiviteter även inomhus, bowling och hoppborg t.ex. Diana tyckte att det var väldigt häftigt att få vara med och åka snöskoter och det var hon nog inte ensam om att tycka, berättar Mimi.

Men vi fick även lära oss mycket. Både barn och vuxna hade föreläsningar om allergier och det presenterades på ett sätt som var både intressant och lärorikt. Och apropå lära sig så är kursen under en skolvecka, men det var så fiffigt ordnat så barnen hade varje dag ledd studietid. Detta var mycket bra så man inte kom efter med studierna. Och läxorna blev också gjorda då alla höll på med det samtidigt.

Helt enkel fantastiskt för både vuxna och barnen att få trädda andra i samma situation och samtidigt få ökad insikt i sin egen situation. Flera länsföreningar borde ta efter, detta är en fantastisk aktivitet, avslutar Mimi.  

Dela via sociala medier
FaceBook  Twitter  


Hur fick du veta om Barnastma.se?

Sökning på nätet - 41.3%
Via en vän - 5%
Via Facebook - 25%
Annat - 27.5%
Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis! Vi ger ut med sex nummer per år. Så missa inte intressant läsning utan, fyll i formuläret nedan.