Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 27 Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 28 Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 29 Parfymer kan vara ett gissel för de doftöverkänsliga
Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/plugins/content/fcomment/fcomment.php on line 43 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/plugins/content/fcomment/fcomment.php on line 60 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/plugins/content/fcomment/fcomment.php on line 63 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/plugins/content/fcomment/fcomment.php on line 65 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/plugins/content/fcomment/fcomment.php on line 72 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/plugins/content/fcomment/fcomment.php on line 104


Första bilden visar Angelica som vi berättar först om i texten  
– Lägg musen på bilden så ser du bild på Ailo

Forskning tyder på att en tredjedel av oss känner någon form av obehag på grund av starka dofter. Är man vuxen kan man byta plats på bussen om man sitter bredvid någon med stark doft på sig, men hur gör ett barn som utsätts för obehag som kan ge en allergisk reaktion?

Jag ställde frågan om hur barn reagerar på dofter i den än så länge relativt lilla Facebook-gruppen ”Diskussionsgruppen om Barnastma” och fick direkt ett antal reaktioner från föräldrar till doftöverkänsliga barn.

En av alla föräldrar som hörde av sig var Jenny Holmberg. Hennes dotter Angelica diagnostiserades med astma redan i två års ålder, men har antagligen haft det ännu längre. Hon har haft ansträngningsastma och reagerat på djur. Doftöverkänslig har hon blivit först på senare tid.

Känner man en flicka i högstadieåldern, så vet man att det är smink och parfymer som gäller. Det finns speciella serier just för tonårsflickor och dessa marknadsförs aggressivt mot den yngre målgruppen. Parfymer från Victorias Secret är på många av de yngre flickornas önskelista och tonårsidolen Justin Bieber har redan hunnit lansera tre olika parfymserier.

Angelica går på högstadiet

Angelica är tretton år och går på högstadiet och givetvis så är flickorna även i hennes klass intresserade av parfymer. Men om Angelica utsätts för starka parfymdofter får hon svårt att andas och måste medicinera. Eller medicinera, ja, det måste hon hela tiden för att hålla sin astma i schack, men en parfymdoft kan göra att hon får en allvarlig attack som i värsta fall slutar med en ambulansfärd till sjukhusakuten, berättar hennes mamma Jenny Holmberg.

Vi har informerat skolan om Angelicas doftöverkänslighet och astma och visst har de ansvariga på skolan lyssnat och agerat. Man har förbjudit användningen av parfymer, men här har man att göra med starka krafter. Marknadsföringen av parfymer är massiv och vilken tonårstjej vill inte lukta gott? – Jag har varit till skolan och haft med mig material från Astma- och Allergiförbundet för att visa hur det fungerar med astma och doftöverkänslighet. Eleverna har t.ex. fått testa att andas genom ett sugrör och det förstår ju alla att det inte är lätt, konstaterar Jenny.

Folk glömmer

Det brukar funka bättre i mitten av terminen då man har haft tid på sig att informera om parfymförbudet. I slutet av terminen och vid början av en ny terminen verkar det ibland som om man har glömt bort vad som sades om allergier. Det behövs ju bara en elev som har på sig parfym eller har använt något produkt som har varit starkt parfymerat. – Om någon elev har haft på sig parfym så pratar man med eleven, hjälper det inte detta så pratar man med föräldrarna. Några ytterligare påtryckningsmedel har man inte tagit till. Jag hörde om en annan skola där det fanns en doftöverkänslig elev som hade blivit påsprayad med parfym som straff för att skolan hade skickat hem en elev med parfym på sig, berättar Jenny.

Man kan ändå säga att skolan försöker hjälpa Angelica på många sätt, de har kollat igenom skolmiljön och sett till att ventilationen fungerar bra. Det finns även en handlingsplan för hur man ska göra om Angelica blir sjuk i skolan. Trots detta måste hon medicinera varje dag för att kunna vara i skolan, ibland hjälper inte medicinerna och hon måste gå hem, ibland får vi åka iväg och inhalera på vårdcentralen, avslutar Jenny.

Ailo reagarar på dofter och rök

En annan förälder som svarade på vår förfrågan på facebook var Anneli Spjellok från Piteå. Hon är mamma till Ailo 10 år. Ailo är tio år och fick diagnos om icke allergisk astma när han var strax under två år. Något som han reagerar starkt på är dofter; det kan handla om blommor, rök eller parfymerade produkter.

Det funkar bra på skolan än så länge säger mamma Anneli, väl medveten om att barnen i tioårsåldern ännu inte är några storkonsumenter av parfymerade produkter, men att det lär bli svårare framöver. – På skolan har man tagit frågan på allvar. Man har informerat om Ailos känslighet mot dofter och alla tar hänsyn till detta. Det finns en annan pojke i klassen som är pälsdjurallergiker och detta i sin tur bidrar till att man diskuterar frågona kring allergier mera och får en ökad förståelse för de som är drabbade.

Ibland på skolan

Ibland kan det hända att Ailo utsätts för parfymerade produkter i skolan. Ett sådant tillfälle det kan ske är i samband med gympalektionerna. Det kan ha varit någon från de övre klasserna som har haft på sig något starkt doftande i omklädningsrummet.

Men det är klart att även Ailo vill göra sig fin. Framför allt är det häftiga frisyrer som gäller. Nu har vi hittat en sorts hårvax utan parfym som fungerar bra. Förut testade Ailo en hårspray som inte funkade överhuvudtaget. Doften blir väldigt koncentrerad i en produkt som man sprayar på sig.

För en tid sedan var det ett hus som brann och röken blåste rakt mot Ailos och Annelis hem. Fast det var en kilometer bort fick Ailo en kraftig astmakänning. – Rök verkar vara något som Ailo reagerar starkt mot. Vi var hos en släkting och en man där hade en motorcykel som killarna tyckte var häftig. När han startade den och gasade på gårdsplanen fick Ailo återigen en astmakänning av avgasröken.

Rätt medicinering hjälper

Med rätt medicinering klarar sig Ailo ändå rätt bra. Det är klart att så här i förkylningstider kan man behöva öka medicindosen något. Jag är glad att så många visar vilja att ta hänsyn till Ailos astma och känslighet för dofter, avslutar mamman.

Hur reagerar ditt barn på dofter? Vilka dofter är det som är jobbigast och vilka situationer är svårast att hantera? Diskutera frågan på vår facebook-grupp som du hittar här.  

Text: Mertz Laakso Digitaltidningar.se

Dela via sociala medier
FaceBook  Twitter  
Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 664 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 667 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 664 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 667 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 664 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 667 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 664 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 667 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 664 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 667 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 664 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 667 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 664 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 667
 Strict Standards: Non-static method fmcbox::getinput() should not be called statically in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_fmcbox/mod_fmcbox.php on line 14 
Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/mod_mijopolls.php on line 19 Strict Standards: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/mod_mijopolls.php on line 28 Strict Standards: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/includes/application.php on line 595 Strict Standards: Non-static method modMijopollsHelper::getResults() should not be called statically in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/mod_mijopolls.php on line 45 Deprecated: Non-static method MijopollsHelper::is15() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/administrator/components/com_mijopolls/tables/poll.php on line 40 Strict Standards: Non-static method modMijopollsHelper::alreadyVoted() should not be called statically in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/mod_mijopolls.php on line 64 Strict Standards: Non-static method MijopollsHelper::is30() should not be called statically in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/helper.php on line 45 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/mod_mijopolls.php on line 67 Strict Standards: Non-static method modMijopollsHelper::userVoted() should not be called statically in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/mod_mijopolls.php on line 68 Strict Standards: Non-static method modMijopollsHelper::ipVoted() should not be called statically in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/mod_mijopolls.php on line 72 Strict Standards: Non-static method modMijopollsHelper::getPollOptions() should not be called statically in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/mod_mijopolls.php on line 203 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/helper.php on line 22 Strict Standards: Non-static method modMijopollsHelper::getItemid() should not be called statically in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/mod_mijopolls.php on line 204 Strict Standards: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/helper.php on line 104 Strict Standards: Non-static method MijopollsHelper::is15() should not be called statically in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/helper.php on line 106

Hur fick du veta om Barnastma.se?

Sökning på nätet - 41.3%
Via en vän - 5%
Via Facebook - 25%
Annat - 27.5%
Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis! Vi ger ut med sex nummer per år. Så missa inte intressant läsning utan, fyll i formuläret nedan.