Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 27 Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 28 Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 29 Nu kan du få reda på hur allergiframkallande din hund är
Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/plugins/content/fcomment/fcomment.php on line 43 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/plugins/content/fcomment/fcomment.php on line 60 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/plugins/content/fcomment/fcomment.php on line 63 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/plugins/content/fcomment/fcomment.php on line 65 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/plugins/content/fcomment/fcomment.php on line 72 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/plugins/content/fcomment/fcomment.php on line 104


Urho är till hälften nakenhund och saknar underhår. Allergiframkallande? –Javisst, visar allergentestet.

Det är en myt att det skulle finnas allergifria hundraser, det har forskarna kunnat konstatera. Däremot finns det stora skillnader mellan olika individuella hundar. – Även inom samma valpkull kan det finnas stora skillnader på hur allergiframkallande de olika individerna är, berättar Bo Karlstedt, VD på Medi-Tec.

På Karolinska Institutet forskar Hans Grönlund med sitt forskarteam om att ta fram ett vaccin mot hund-, katt- och hästallergi. Som en ett led i denna forskning tar de prover på hundar för att mäta hur allergiframkallande de är. Nu har Hans Grönlund bestämt sig för att låta Medi-Tec ta fram en produkt för allmänheten av det provet som forskarna använder – ett allergitest för hemmabruk som mäter en viss hunds specifika mängd allergiframkallande ämnen. Allergitestet heter Allergenius Dog och kommer att finnas på marknaden från december 2014. Lämplig julklapp kanske för den som tänker skaffa hund och som har allergier att ta hänsyn till.

Enkelt att testa hunden

Själva testet gör man enkelt genom att topsa hunden på saliv och borsta den med en medföljande borste på två ställen på pälsen. Dessa prov skickar man in för analys och efter ett par veckor får man svaret. Provtagningen medför inget obehag för hunden. Idag testas vuxna hundar för att bedöma om de är mera eller mindre allergivänliga. Man vill dessutom kartlägga om det finns samband mellan hur mycket allergen hundar avger och faktorer som ålder, kön, kastreringsstatus, rengöring, kost etc.

Är den sötaste valpen minst allergiframkallande?

Forskarteamet arbetar även med att analysera allergenprofilen hos valpar. Det är ett viktigt steg att kunna testa alla valpar i en kull, för att sedan ta reda på vilka som är mest allergivänliga. Målsättningen är att man redan vid köp av en hundvalp skall kunna finna den som är mest allergivänlig och samtidigt förstå vad man kan göra för att hunden skall fortsätta vara så allergivänlig som möjligt. Detta, världens första individuella allergentest, ger i förlängningen även möjligheter att avla de hundar som visat sig ha en bestående låg utsöndring av allergen.

Inte bara sällskapshundar

Det finns en hund i vart tionde familj i Sverige. Men hundarna finns runt om oss inte bara som sällskapsdjur, utan gör intåg på allt flera ställen i samhället. Traditionellt har hundar använts i arbete av handikappade, polisen och tullen. Nu finns det hundar på sjukhus som sällskapar med de sjuka, på demensboenden njuter många äldre av att få gosa med en vårdhund, i skolorna finns det läxhundar som barnen läser högt för. Men denna medalj har en baksida, många är allergiska mot pälsdjur. Genom att från början välja bland hundarna individer som inte är så allergiframkallande kan dessa problem minskas.

Matcha dig till rätt hund

Med hjälp allergitestet kommer man kunna bestämma vilka av de sex allergenen hos hund en särskild hund bär på och i vilka mängder allergenen utsöndras. Testresultatet kan sedan jämföras med de personers allergiprofiler som hunden skall vistas med. På så sätt kan man minska risken för att de personer ska utveckla symtom i kontakt med en specifik hund. Tanken är att på sikt även utveckla ett test för katter.

En hundallergiker som bara reagerar mot Can f 2 och Can f 4 skulle till exempel kunna umgås med en hund som bara utsöndrar Can f 1 och Can f 3 eller har låg utsöndring av Can f 2 och Can f 4. Detta förbättrar möjligheterna för hundallergikern att kunna leva med sin hund trots allergi.

Idag kan Allergenius Dog testa för Can f 1, Can f 2 och Can f 3. Inom en snar framtid kommer vi även kunna testa för Can f 4 och Can f 6 hos hund. De som har gjort testet nu kommer att få svar på Can f 4 och Can f 6 senare.

Allergenet Can f 5 finns i urinen hos icke kastrerade hanhundar och ett test av det allergenet kan därför ses som överflödigt. En allergiker som reagerar på icke kastrerade hanhundars urin, bör istället undvika umgås med dessa.

Din allergiprofil visar vilka hundar du inte tål

Medi-Tec har planer att under 2015 lansera nästa produkt – ett blodprov som visar vilka av hundens sex allergen som du reagerar mot. Blodprovet kommer du att ta själv hemma, snabbt och enkelt. Med provsvaret kan du sedan hitta en hund som matchar just din personliga allergiprofil.

Allergendämpande produkter 

Studierna visar att det kan finnas ett samband mellan skötseln av hunden och hur allergivänlig den är. Därför forskar Hans Grönlund med sitt team med ledande experter inom området med syfte på att utveckla produkter som vetenskapligt bevisat minskar mängden allergen som hunden avger.

Även om det inte finns allergifria hundar är denna forskning mycket intressant och fantastiskt vore om den bidrog till att man kan förädla fram en hundras som inte orsakar allergier.

Text: Mertz Laakso

Vanliga symtom vid hundallergi 

Personer som är allergiska mot hundar får besvär när de allergiframkallande ämnena som djuret ger ifrån sig fastnar i ögonen, näsan, huden eller lungornas slemhinnor. Symtomen för hundallergi är desamma som för kattallergi och annan pälsdjursallergi:

  • Nästäppa
  • Rinnsnuva
  • Svullna, röda och rinnande ögon
  • Nysningar
  • Nässelutslag
  • Rethosta
  • Astma (svårt att andas, pip i bröstet, onormalt trött)

Besvären kan uppstå både vid direkt kontakt, till exempel när man klappar eller blir slickad av en hund, och genom indirekt kontakt när man vistas i lokaler där det finns hundar. De flesta reaktioner inträffar när en allergiker träffar på hundar inomhus men besvären kan även göra sig till känna utomhus. Känsliga personer kan till och med få symtom av att vistas på offentliga platser där det inte finns några hundar, som skolor, dagis, bussar, hotell och arbetsplatser. Det beror på att allergener från hundar och andra pälsdjur lätt sprids till djurfria platser genom ägarnas kläder och hår.

Källa:1177

 

Medi-Tec:s historia eller Deckardrottningen vill lösa pälsdjursallergins gåta
Liza Marklund är delägare i Medi-Tec

Medi-Tec grundades 2011 av två privatpersoner – forskaren Hans Grönlund och författaren Liza Marklund. Liza har alltid älskat katter, men lider av svår pälsdjursallergi. Flera gånger har hon provat att ha så kallade ”lågallergena” pälsdjur hemma, men det har alltid slutat på samma sätt. Efter en tid har hon tvingas ge bort dem. En stor sorg för hela familjen.

2010 läste Liza en tidningsartikel om hur forskaren Hans Grönlund hade utvecklat en ny typ av vaccin som kunde bota kattallergi. Trots det hade läkemedelsindustrin inte visat något som helst intresse för att bidra ekonomiskt till fortsatt forskning. Orsaken är att allergidämpande preparat omsätter flera miljarder kronor varje år.

Liza blev upprörd över att viktig forskning riskerade att stoppas. Hon kontaktade Hans för att höra om det fanns något hon kunde göra. Några månader senare startade de Medi-Tec tillsammans, med målet att bota pälsdjursallergi för gott. Läs en annan artikel om detta här.

Källa:Medi-Tec

Dela via sociala medier
FaceBook  Twitter  
Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 664 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 667 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 664 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 667 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 664 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 667 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 664 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 667 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 664 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 667 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 664 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 667 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 664 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 667
 Strict Standards: Non-static method fmcbox::getinput() should not be called statically in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_fmcbox/mod_fmcbox.php on line 14 
Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/mod_mijopolls.php on line 19 Strict Standards: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/mod_mijopolls.php on line 28 Strict Standards: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/includes/application.php on line 595 Strict Standards: Non-static method modMijopollsHelper::getResults() should not be called statically in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/mod_mijopolls.php on line 45 Deprecated: Non-static method MijopollsHelper::is15() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/administrator/components/com_mijopolls/tables/poll.php on line 40 Strict Standards: Non-static method modMijopollsHelper::alreadyVoted() should not be called statically in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/mod_mijopolls.php on line 64 Strict Standards: Non-static method MijopollsHelper::is30() should not be called statically in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/helper.php on line 45 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/mod_mijopolls.php on line 67 Strict Standards: Non-static method modMijopollsHelper::userVoted() should not be called statically in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/mod_mijopolls.php on line 68 Strict Standards: Non-static method modMijopollsHelper::ipVoted() should not be called statically in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/mod_mijopolls.php on line 72 Strict Standards: Non-static method modMijopollsHelper::getPollOptions() should not be called statically in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/mod_mijopolls.php on line 203 Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/helper.php on line 22 Strict Standards: Non-static method modMijopollsHelper::getItemid() should not be called statically in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/mod_mijopolls.php on line 204 Strict Standards: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/helper.php on line 104 Strict Standards: Non-static method MijopollsHelper::is15() should not be called statically in /storage/content/38/150038/barnastma.se/public_html/modules/mod_mijopolls/helper.php on line 106

Hur fick du veta om Barnastma.se?

Sökning på nätet - 41.3%
Via en vän - 5%
Via Facebook - 25%
Annat - 27.5%
Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis! Vi ger ut med sex nummer per år. Så missa inte intressant läsning utan, fyll i formuläret nedan.