I tre artiklar på kort tid har DN tagit upp positiva aspekter på hundar som tas med till offentliga miljöer. Tyvärr har man missat att ta med de negativa konsekvenser som detta innebär för personer med pälsdjursallergi. Istället beskrivs det som ett problem som är psykiskt och överdrivet.

- När det gäller ledarhundar har Astma- och Allergiförbundet en överenskommelse med Synskadades Riksförbund, SRF, om hur konflikter som rör ledarhundar bör hanteras, säger Leif Henriksson, förste vice ordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Både allergiker och synskadade har lika stor rätt till ett tillgängligt samhälle enligt FN-konventionen om rättigheter för funktionshindrade. Det betyder att varken personer med svårare pälsdjursallergi eller de med ledarhund kan hävda sin rätt på den andres bekostnad. De situationer där konflikter skulle kunna uppstå går oftast att lösa bara viljan finns eftersom det bara rör sig om ca 300 ledarhundar.

Bör inte ställa funktionshindrade mot varandra

Vi tycker inte det finns någon poäng i att ställa olika grupper med funktionshindrade mot varandra – vi arbetar gemensamt för ett tillgängligt samhälle.

- Allergi kan liksom en synskada utgöra en funktionsnedsättning om den utgör hinder i en persons vardag. Människor med allergi möts tyvärr alltför ofta med misstro därför att funktionsnedsättningen är dold och inte syns, säger Leif Henriksson.

Ett större problem för den som är pälsdjursallergiker är de hundar som ”bara” är sällskapsdjur och som inte nödvändigtvis behöver tas med överallt. Det blir allt vanligare att man tar med hunden till exempelvis klädaffärer, apotek eller i kollektivtrafiken. Många med svår pälsdjursallergi har redan idag problem att röra sig fritt och vi anser därför att pälsdjur bör undvikas så långt det är möjligt i offentliga inomhusmiljöer.

Många är pälsdjursallergiska

Ungefär 15 procent av den vuxna befolkningen och sju procent av 12-åringarna uppger att de har pälsdjursallergi. Det är förstås inte alla som har svår pälsdjursallergi, men studier visar att pälsdjursallergi är den svåraste av våra vanliga luftvägsallergier eftersom den så lätt leder till utveckling av astma och hyperreaktiva luftrör.

Läs hela uttalandet här.

För mer information kontakta gärna:

Leif Henriksson, förste vice ordförande, tel 070 - 265 55 25

Marie-Louise Luther, ombudsman, tel 070 - 020 94 98.

Dela via sociala medier
FaceBook  Twitter  


Hur fick du veta om Barnastma.se?

Sökning på nätet - 41.3%
Via en vän - 5%
Via Facebook - 25%
Annat - 27.5%
Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis! Vi ger ut med sex nummer per år. Så missa inte intressant läsning utan, fyll i formuläret nedan.