Louise Graff från Alftaskolan fick en check på 10 000:- som var första priset i Skoltävlingen från projektledaren för Barnallergiåret, Caroline Tegnér

 

Astma- och Allergiförbundets tävling om den mest tillgängliga skolan för allergiker vanns av Ovanåker med en dubbelseger. Totalvinnaren blev Alftaskolan och två blev en annan Ovanåkersskola Celsiusskolan. På tredje plats kom Brageskolan i Danderyd.

En av aktiviteterna under Barnallergiåret var tävlingen om den mest tillgängliga skolan för allergiker. Skolmiljön är en viktig fråga för alla barn, men barn med astma eller allergier hamnar ofta i situationer där de blir exkluderade eller t.o.m. får svårare att klara av sina skoluppgifter p.g.a. dålig miljö. Därför är det viktigt att sätta fokus på skolmiljöfrågorna, detta har Astma- och Allergiförbundet gjort bl.a. genom skoltävlingen.

Förstaprisvinnaren Alftaskolan i Ovanåker vann 10 000:-. Dessa pengar skall användas för fortsatt arbete för att göra ännu mera allergianpassad. Pengarna och diplomen togs emot av Louise Graff, hemkunskapsläraren som har varit mycket engagerad i göra skolan tillgänglig för de allergiska eleverna. Förutom prispengarna kommer Alftaskolan även få besök av författaren Susanna Alakoski som har varit en av ambassadörerna för Barnallergiåret. Hon kommer att träffa eleverna på skolan och berätta om sina erfarenheter om allergier.

Juryns motivering för sitt val av vinnare lyder som följer:

Genom regelbundna allergironder, förbättring av inomhusmiljön, utbildningar och gemensamt ansvar har det skapats en skola där de allergiska eleverna känner sig trygga och kan delta i all verksamhet. Med stor uppfinningsrikedom har personalen lyckats integrera eleverna i allergiarbete på ett föredömligt sätt. Vi vill speciellt uppmärksamma den bredd som skolans allergiarbete har och hoppas att detta mycket goda exempel kan ge inspiration till allergiarbete på många fler skolor i landet.

Matallergier.se gratulerar Alftaskolan och förstås alla elever som genom tävlingen har fått en bättre skolmiljö.

Dela via sociala medier
FaceBook  Twitter  


Hur fick du veta om Barnastma.se?

Sökning på nätet - 41.3%
Via en vän - 5%
Via Facebook - 25%
Annat - 27.5%
Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis! Vi ger ut med sex nummer per år. Så missa inte intressant läsning utan, fyll i formuläret nedan.