Större risk att barnet får astma om pappan har rökt

Barn till män som i unga år har rökt löper större risk att få barn med astma jämfört med pappor som aldrig rökt, har forskare i Bergen Norge kommit fram till.

– Vi tittade särskilt på män som rökt tidigt i livet, i puberteten. Vi fann att även om män slutat röka flera år innan de fick barn, är det en stor ökning i förekomsten av icke allergisk astma hos deras barn, säger forskaren och professorn Cecilie Svanes vid Bergens Universitet.

Om pappan slutat röka fem år före befruktningen, trefaldigas risken för sådan astma hos barnet, enligt studien.

– Det är första gången det kan påvisas ett samband mellan tobak och astma hos barn till män som har rökt som unga, säger Svanes.

– Vi gissar att det här beror på att förstadier av sädesceller påverkas. Särskilt under tidig ungdom så sker en intensiv utveckling av de celler som sedan ska bli mogna sädesceller, och det verkar som att cellerna under den här fasen är särskilt känsliga för yttre påverkan som rökning, spekulerar Cecilie Svanes.

13 500 män från Sverige, Norge, Island, Danmark och Estland deltog i det flera år långa forskningsprojektet.

Dela via sociala medier
FaceBook  Twitter  


Hur fick du veta om Barnastma.se?

Sökning på nätet - 41.3%
Via en vän - 5%
Via Facebook - 25%
Annat - 27.5%
Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis! Vi ger ut med sex nummer per år. Så missa inte intressant läsning utan, fyll i formuläret nedan.