Glutenintolerans ökar risken för astma

Patienter med glutenintolerans har en något ökad risk att utveckla astma. Det visar en studie gjord vid Karolinska institutet i Stockholm. Varför det är så vet man dock inte. Studien har även kommit fram till en del andra intressanta resultat.

Studien leds av Jonas F. Ludvigsson, som till vardags är barnläkare och docent vid Universitetssjukhuset i Örebro. Han säger att det finns en ökad risk för patienter med glutenintolerans att utveckla astma, även om den är förhållandevis liten. Vilket sambandet är mellan sjukdomarna är svårt att säga med säkerhet.

– Det kan vara så att det finns en gemensam orsak som gör att dessa patienter har en ökad risk att få såväl glutenintolerans som astma. Det svåra är att veta vad som påverkar vad. Vi ser att glutenintoleranta har en ökad risk att få astma. Men det är inte säkert att det är själva intoleransen som orsakar astman. Det kan finnas andra, underliggande faktorer, säger han.

D-vitaminbrist möjlig orsak

En orsak till att glutenintoleranta i större utsträckning utvecklar astma kan ha att göra med vitaminbrist. Den som är glutenintolerant har en sämre förmåga att ta upp viktiga ämnen genom tarmarna, bland annat D-vitamin. Möjligen är det så att D-vitaminbrist påverkar immunförsvaret, vilket på sikt ökar risken att få astma. Men även här är orsakssambanden oklara.

– Det kan vara så att D-vitaminbrist orsakar astma hela tiden, även hos personer som inte har glutenintolerans. Hittar man D-vitaminbrist hos personer som har glutenintolerans och astma är det lätt att dra slutsatsen att det är vitaminbristen som orsakat astman. Men så behöver det alltså inte vara, fortsätter Jonas.

Inte svårare att få barn

Det viktigaste resultatet med studien tycker Jonas dock inte är kopplingen mellan glutenintolerans och astma. Länge har man trott att glutenintolerans orsakar barnlöshet. Studien visar dock att glutenintoleranta personer får lika många barn som de som inte är det. Detta har även visats av brittiska forskare i andra studier.

– Den tidigare uppfattningen bygger på resultat från äldre studier där man bara tittat på kvinnor med svår glutenintolerans. Den som har en svår sjukdom är ofta sjukare överlag, vilket bland annat kan resultera i svårigheter att få barn. I dag kan vi alltså säga att glutenintolerans inte är direkt kopplat till barnlöshet. Vi vet dock att gravida, glutenintoleranta kvinnor som missköter sin kost ökar risken att få tillväxthämmade barn.

Viktigt att äta rätt

Kan man då minska risken att få astma om man har glutenintolerans och i så fall hur? Det vet forskarna inte med säkerhet. Att äta glutenfri kost är alltid bra för en intolerant. Men det är oklart om det minskar risken att få astma. Om det finns andra, underliggande faktorer till astman än glutenintoleransen så spelar kosten ingen roll i just det avseendet. Jonas poängterar dock att man som glutenintolerant alltid ska äta glutenfritt.

– Äter man rätt som glutenintolerant så slipper man besvär som trötthet, dålig mage och andra följdsjukdomar. Däremot kan jag inte lova att man inte utvecklar astma, säger han avslutningsvis.

Skribent: Niclas Samuelsson

Niclas är frilansskribent med många års erfarenhet av att skriva om frågor som rör medicin och hälsa.

Dela via sociala medier
FaceBook  Twitter  


Hur fick du veta om Barnastma.se?

Sökning på nätet - 41.3%
Via en vän - 5%
Via Facebook - 25%
Annat - 27.5%
Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis! Vi ger ut med sex nummer per år. Så missa inte intressant läsning utan, fyll i formuläret nedan.